Wednesday, 10 August 2011

baLik kampung sambut ramaDan

ramadan datang lagi... =)

Alhamdulillah... ramadan kali ni Allah anugerahkan aku 'sesuatu' yg buat aku rasa sgt2 bersyukur dengan apa yg aku peroleh.. 
kadang2 bile kita rasa sesuatu yang mustahil nak dpt, tp bila tuhan kata 'KUN FAYAKUN' dan ia dijadikan untuk kita.. dengan kuasa Allah ia akan jadi dan sememangnya untuk kita...
kita ni manusia.... kerdil.... kuasa Allah tu besar.... tak boleh nak duga..  =)
~terima kasih Tuhan~

baru ni aku balik kampung masa sebelum nk sambut ramadan.. mak awal2 lagi dah call ingatkan ckp sume balik.. aihh =P
point mak sng je kalau nak suruh balik,aku mcm da hafal ase... "along, angah, ezal sume balik.. eya balik tak?abah dah order ayam kampung nak suh mak masak"
ayat tu mmg maksudnye ~sila la balik jugak ye~ =)
tau sangat mak.. saje supaya aku akan rasa seronok nak blk sbb ramai ade rumah.. dan rase kena balik sbb sian mak msk byk2...wpun aku tau sbnr nye sume org belum konfem nak balik time tuh..hoho
taktik yg sama gak die guna utk abang ngan kakak aku.. =P

lama gak tak blk kg.. balik kali ni rase best sbb musim buah tak abes lg.. hari2 mkn durian,manggis,rambutan..
mak pulak masak mcm org nak sambut raya dah aku tgk.. siap rendang daging, lemang, daging bakar ngan air asam, gulai ayam, sup tulang... tinggal takde ketupat/nasi impit je... kalau tak konfem aku dah pakai baju raya hari tu... aihhh =P
~ eee..bulan pose ckp pasal mkn jd lapar.. bila ingat makanan best2 telan air liur pun rase sedap... aiyokkk.. kurg pahala pose ari nih..~

bile dah ramai2 kat kampung, mcm2 la cite lama2 kuar..dan kali ni.......

along - ingat tak mase kecik2 dulu.. ade org tu konon2 depan kita letih puasa.. rupe nya puasa yangyuk.. kene tangkap dalam toilet tengah pegang cawan ngan sudu...mulut ade milo.. sape die???
adek aku da sengih2 tgk aku..
aku - aihhh.. logik le sket time tu br 6 taun kot.. tapi da kene puasa...
~abah mmg ajar kitorg puasa dari kecik lg.. aku sendiri umur 6taun da kene belajar puasa... tu yg pai curi mkn dalam tandas tu.. hoho .. tapi darjah satu ke darjah 2 da start puasa penuh.. kali ni betul2 puasa!! hahah..xde lg 'milo serbuk in cup' okey.. tu pun sbb niat nak upah duit raya dari abah..hee  =P~

lepas tu mak pulak buka cite..
"mak ingat lagi masa eya kecik dulu, lum sekolah lagi... gi keluar main balik rumah nangis2...
mak tanye nape... ckp ' nak epal..nak epal...'... nangis xmo diam lak tu...
mak pun carikan la epal... da bagi epal nangis lagi, ckp  'ni bukan epal.... nak epal, nak epal...' aihhh..
mak da pening dah.. mak tanye mane nampak epal nye?.. dia ckp tu kat rumah makcik ujung tu...
~makcik tu ade kedai runcit masa tu mak ckp, skang dah pindah, kedai pun dah xde~
mak pun bwk la eya gi sana nak tgk epal camne yg die nak... mak tanye makcik kedai tu tapi ckp situ tak jual epal...mana ade epal kat kedai runcit
pastu tanye eya balik..  mane nampak epal?... mak ckp aku dgn tepat tunjuk kat kat tempat longgok2 buah kelapa yg dah di belah nak tgu kene mesin..
pastu makcik kedai tu cakap... ooo, tu bkn epal, tu tombong kelapa..."
~hee... mane la aku tau.. masa tu kan kecik lagi~
hoho.. sampai skang mak suka ungkit kisah tu.. aihhh.. 
dan sampai skang aku suka mkn tombong kelapa.. =)

pastu along sambung lagi...
"die ni kecik2 mmg byk songeh.. isk.. ingat tak kita kecik2 dulu kan kalau mak beli ayam sekor nk msk tp ti masing2 berebut... sume berebut nak peha.. tp peha ade 2 je.. patut sape cepat die dapat... pastu ti dia nangis kalau tak dpt.. jadi sume org kena mengalah ngan dia .. ngade2 la..."
~hoho.. ye la.. time tu adik beradik kitorg aku antara yg paling kecik yg bleh beza antara peha ngan leher ayam.. takkan nk mintak leher kot... hahaha... aihhh =P ~
 

2 comments:

  1. Haha..akak ni..dah tau dah..kui kui

    ReplyDelete