Sunday, 24 July 2011

aRsEnaL toUR 2011

12-Jul-2011 - training session
13-Jul-2011 - friendly match vs harimau malaya ~skuad bola Malaysia
tempat -  stadium bukit jalil
perasaan- happy sgt2 yg tak dpt nak digambarkan!!  =)  =)  hoho...

 the gunners


harimau malaya

 supporters

paling best gi training session.. dekat gile dpt tgk muka player arsenal..perghhh duduk seat bwh sekali dekat ngan pintu player masuk..kebetulan abes training diorg lalu depan baling cap,keychain... berebut la org nak tangkap..aku da tersepit2 kat situ.. tp mata tak berkelip2 nak tgk sorg2 player..hoho.. berani kerat jari ryo miyaichi cute weh...=P
hari friendly match tu aku gerak awal gak.. lepas je asar terus gi, pdhal game start 8.45pm...hoho..
tp time sampai tu pun dah penuh dgn supporters yg beratur tgu gate bukak.. wahhhh.. rupa2nya ramai yg lagi semangat dari aku..hoho...
aku tgk keliling cari port kosong.. last2 lepak sorg2 tepi gate stadium tgk2 org sambil candid few pics..  antara yg buat ase best gi stadium sbb suka tgk dressing + gelagat2 penyokong.. macam2 ragam..mcm2 style, kdg2 tgk cool gle.. tp kdg2 yg terlebih2 pun ade....hoho
break first half tu.. ada la org2 kampung 'song ngan sagna' duk hampir gak ngan seat aku excited gile laa menyokong sambil menari.. suar londeh separuh punggung pun tak sedar.. haha  mmg tarik perhatian sume org... sempat rakam aksi diorg..  sorg tu memang 'terbaekk'... hoho
enjoy watching guys.. ;)
~ tapi bab yg sua londeh tu gua x capture la.. aihhh.. xmo gatal2!!=P ~

video

Saturday, 23 July 2011

air barli

nih jadi kat USM dulu..
masa tu aku ngan 2 org lg member aku lepak kat satu cafe nih, sementara tgu nak masuk kuliah yg seterusnya, kitorg pn relaks jap sambil minum2.. lgpun cafe tu pun dekat je dah ngn dewan kuliah.. jadik sempat le kitorg nak kedek2 lari bile nampak lecturer dtg ti..

cafe tuh style layan diri..  cedok mkn ape korg nak..  pilih air.. ade la  4-5 jenis die letak...ade kuih2 byk die susun tepi tuh... pastu byr kat kaunter... eh, kalau nak hot drinks leh gak order.. atas korang laa.... toke kedai tu pun ok.. tak la caj mahal2 sgt...  =P

tgk jap tu member aku sorg nih datang bwk air segelas ngn kuih2 atas piring kecik kat tgn die..
aku- byk tu je makan?
member- kenyang lagi...
aku tgk air kat gelas die- air barli eh?
die- a'ah.. ~sambil godek2 bijik2 barli tu guna sudu..~
buat pengetetahuan korg aku minum air barli tp bijik2 buah barli tu guwa tolak tepi... hoho..

saje cari topik nak sembang.. ' weh, sedap ke buah barli die yg macam biji2 tuh? dari dulu x leh nak masuk... nape ntah..'
member- sedap..  try la dulu... nah ase... ~tolak gelas barli die kat aku~
aku- x mo ar.. aku bkn boleh mkn pelik2.. ti pai esok pagi ase benda tu tersekat kat anak tekak.. 
member- rugi woo... sedap nih
hahah.. minum le, selera guwa tak terbukak pun.. hoho.. =P.

pastu mula le terpikir...
aku- weh, tau tak camne asal biji2 barli nih??
member- laa... takkan ko tak tau?
aku- haha.. dulu sekolah tak pandai.. mane pnah tgk pokok die.. lgpun x mkn jadi xpe laa aku tak tau... haaa, org yg suke sgt minum sepatut nye tau..
member- le, pokok ni belakang umah atok aku ade..
aku- hahahaaha... ye ye ar ko tuh
member ngan muka serius.... - la.. ye laa buat pe aku nak tipu
aku ngan member sorg lg sengih2...  nak kencing kitorg ar tuh!!
aku - eleh.. nak menipu tak agak2...
member- weh, sumpah la... pokok barli nih ade kat belakang umah atok aku...
~ serius.. xpuas hati kena gelak..~
aku- aihh.. ye ke?
tgk dari keikhlasan muka die aku cam ase  nak percaya pulak.. tambah2 bile die dah mula start angkat sumpah..

member- korg nih ingat aku main2 pulak.. ~buat kitorg ase bersalah gelak~
aku- perghh..  best ar umah atok ko camtu... kire ko penah la petik buah barli eh?
~aku pun xfm nape aku cakap petik...takkan nak ckp tuai kot?? hoho.. ntah le...~
member- le.. korg taktau eh, buah die atas pokok.. nak kene panjat baru bleh petik
kitorg yg dengar mula ase pelik..tp member aku nih serius konfiden bercerita mase tuh
aku- aihhh.. mcm tu eh.. buah die rupa camne??
member- buah die besar2... bulat2... kaler hijau kuning2....isi kat dalam
aku- laaaaa.... mati2 selama ni aku ingat pokok barli tu mcm pokok gandum... cam padi..
member- eh... tu buah ape eh...
die fikir jap...
member- eh.. silap ar... umah atok aku tu limau bali.. bukan buah barli yg nih... aduhhh.. silap2...  ~sambil muka thn malu~

kitorg ape lagi... bantai gelak tak ingat.......  tak kesah dah org kiri kanan...
member- laaa... sori ar.. aku silap lak.. 
kitorg- hahahahha... ampeh ar ko
camne die bleh silap pun tak tau... gile jauh beza...
kalau budak darjah 2 ke darjah 3 leh gak la aku pertimbangkan nak accept statement tuh.. nih student USM!!! tak bleh tahan.... hahah
member- dah2 tu... jom... kuliah dah nak start... ~malas lyn kitorg~

aku satu hari tu ase tak leh nak tgk muka die... asek nak gelak aje...
hahah... tu la konfiden sgt!! =)

sejak tu aku terus set nama die kat enfon aku ***BUAHBARLI... hoho

sebenarnya ni pokok barli

ni pulak limau bali..

gile beza!!!!  sampai skang aku tak phm camne die leh silap.. =)

temuduga

member kol tanye pendapat psl nak tukar keje..
aihh...leceh bile fikir betul2..
kurg2 kene study sket2 psl company tuh.. yang penting preparation utk pastikan job requirement tu suit dgn experience yg kita ade..kalau tak match, nak kene amik tau pulak apa2 yg related ngan job tu, supaya ble time interview tak la ternganga2 nak jwb soklan2 'uji minda' dari interviewer..pastu baru bleh nampak hebat+cool bila jawab sume lancar je.. dapat ke tak dpt belakang kira..hoho

tapi yg best nya..
bila nak tukar keje bleh la demand gaji lebih sket.. bleh apply position yg lagi baik dari sedia ada..dan yg plg bagus, bleh menaikkan taraf hidup kita dari kuli cabuk ke mandur..

ckp pasal interview, teringat kisah adik aku sorg nih..

~ade adik beradik yg ramai buatkan ada macam2 cerita.. ada yg bleh buat aku gelak sendiri bile ingat..hoho ade yg wat aku pening..aihhhh.. msg2 mcm2 perangai..kdg2 selalu dengar mak merungut bila msg2 degil....sume tak dengar cakap!! =P tapi byk yg seronok nye.. =) tambah2 bila berkumpul ramai2.. start bulak buka cite kisah dulu2 masa kecik, kena kan masing2..  sape yg banyak wat nakal mmg kena bahan la, yg penting kena cepat2 fikir camne nak back up diri sendiri dari perkara2 yg mengaibkan yg kita buat masa zaman otak belum berfungsi dgn baik tuh .. hoho~

masa tu adik aku sorg nih ada temuduga satu post kat lembaga tabung haji.. gi ngan abah..
balik tu mak tak sabar2 tanya abah camne keputusan die... abah sengih2 je..

berdasarkan dari apa abah cite..
ujian fizikal sume dia ok.. tinggi , berat, ukuran dada suma lepas..
qualification dia pun memang suit dengan requirement utk post tu.. kira xde masalah la kat situ..

lepas tu ade satu sesi temuduga lisan (agama) ngan pegawai tabung haji..
pegawai tu suruh azan.. die azan.. ok..
pegawai tu suruh baca doa qunut...die baca.. ok hafal..
pegawai tu suruh baca doa lepas semyg.. sangkut2 gak tapi boleh la..ada gak bunyi2 dia..
pegawai tu suruh nyatakan rukun iman,rukun islam.. naseb ingat!

pastu pegawai tu tanye.. "sembahyang ada berapa waktu sehari.."
adik aku - ade 5..       ~ ni ok dah, sekali die sambung..~
tp sy selalu buat 3 je.. subuh ngan asar kdg2 tak sempat buat..

hahahahahahahahaha...  perghhhh....... jujur gile!
jadi tak pasti dia ni lahir dari perut yg sama aku kuar ke tak..  aihhh   =)
apa la agaknye perasaan interviewer tu pn ble dgr jawapan ikhlas adik aku.. konfem sengih sambil geleng2 kepala...

teringat mak aku cakap.. tau tak huruf alif dlm jawi .. alif tu pun pun x lurus cam jawapan adik aku bagi.. die pun ade gak bengkok kat hujung ble tulis... hahahhaha 

dan akhirnya.. dia tak lepas pun temuduga tu.. hee..ada la jugak soklan2 lain yg dia xdpt jwb.. =)
xpe laa, bukan rezeki dia abah aku ckp.. ada laa nanti2 kat lain.. =)
tp aku harap dia dah pandai nak jawab soklan2 temuduga lepas insiden tuh.. haha

~semoga Tuhan bg rezeki yg baik2 utk semua..aminnnnnnn~ hoho

Tuesday, 19 July 2011

ujian kimia

dulu masa zaman sekolah kan ade aktiviti merentas desa.. paling tak minat aktiviti nih..  hoho
yang seronoknye pun sebab dapat kuar hostel, pastu jalan2 lalu rumah orang..tgk ayam itik...
pastu ade bdk2 kecik tgk ti diorg lambai2...  "kakak.....kakak....."
bleh gak singgah beli aiskrim... yg adventure pn sbb kene pk camne nak cari jalan 'shortcut' supaya cpt sampai..  =P

masa tu form 5, dan kebetulan keesokan ke 2hari keesokannya pas merentas desa tu kitorg ada ujian kimia.. perghh.. dulu masa sekolah subjek kimia la plg gua lemah... tiap2 kali ujian yg 3 subject science-bio,fizik,kimia tu konfem kimia plg teruk...  markah border line je..hoho.. pastu bile nak jejak kaki masuk makmal kimia mata mesti bagi lampu isyarat merah kelip2.. ngantuk..

sambil2 jalan makan angin merentas desa tuh borak ngan 'kwn2 seperjuangan'..
'weh, korg da study ke?'
'study hape nye... buku pun tak bukak langsung..'
'cikgu2 ni tak terfikir ke nak postpone kan ujian tu..kan kita ade aktiviti merentas desa.. mane sempat nak ulangkaji..'
' tu laa.. cikgu2 kita xde belas kasihan kan..'
'aku konfem weh satu benda tak dpt jwb kalau amik ujian kali nih'
'aku pun'
'aku pun sama'
'kita xyah gi ar weh...' ~ aku x ingat sape start yg nih...hahah ~
'a'ah laa.. sama je kalau amik tp kita failed... kurg2 kalau tak amik mane tau cikgu suh kita amik paper tu kemudian ke.. leh gak study sket sblm tuh...kurg2 ade la markah sket'
'a'ah kan... ok gak...'
~ bijak tak pemikiran kitorg.. =P ~

hari ujian kimia ~ buat waktu prep petang~

aku lepak bilik sorg2.. tb2 sorg member dtg..
member- weh bosan duk sorg2.. lepak ngan ko ar
aku- meh ar.. boring gak ni
member- ko dgr lagu ape... meh bagi sebelah...
sblm aku bg die da tlg cabut earphone dari telinga aku.. hoho
kitorg duk guling2 sambil layan lagu...

jap2 tu... "tokk tokk''....bunyi org ketuk pintu...
dlm hati aku.. aihh.. budak2 nih.. pintu tak kunci pn masuk je ar... dari ketuk baek bagi salam terus.. ~ ingatkan member2 lain yg ponteng gak...~
skali pintu bukak tgk warden blok aku masuk... pandang kitorg ngn muka tak puas hati.. sebelah die KETUA GURU KIMIA sekolah kitorg...
perghhh... aku ngan member ape lagi.. terus tegak duk atas katil....
sempat la dgr ceramah 'ADAB & TATASUSILA' jilid 1  jap..  masak gak telinga...
'kamu salin baju skang, turun bwh... saya tgu kat kereta dgn 2 org lagi geng kamu tuh!!!'

laaa... bdk2 ni kene gak ke... hoho seb baek ramai... 4 org sume skali..
cikgu kimia tu angkut kitorg naik kete die dr blok asrama ke kelas.. hoho.. jimat tenaga.. dah le  byk kuar peluh masa kena bebel td.. sume nih perlukan stamina..
tp dalam kete lg takleh tahan... suara cikgu tu dah la kuat.. kalau radio konfem  tak payah tambah speaker..

sampai je...
cikgu- ok.. kamu sume da mcm 'Yg berhormat' dah.. nak kene jemput amik ujian.. jom saya knal kan 'Yg berhormat'2 ni kat kwn2 kamu..biar jadi contoh tauladan yg 'baik' utk yg kwn2 kamu yg lain2...
kitorg pn follow je dr belakang... kwn aku bisik- aduh tebal muka kita kali nih....
cehh.. kwn2 aku kelas diorg dekat je 'kelas Sc. 3'.. aku ni nak kene kena tempuh 5 kelas lg sblm sampai kelas aku sambil diiringi cikgu kimia dan 'speaker' nye....
sepanjang laluan tu speaker die berbunyi..
' haa.. pelajar2 tgk.. ni kwn2 kamu ni... taknak amik peksa.. pandai buat air liur basi je dlm bilik... nak saya berjemput baru datang....tot tet tot tet...'

aku sengih2 malu.. sket tak angkat muka.. hoho ayat 'air liur basi' die pai skang tak lupe.. dlm hati ~cikgu,sy tak tdo pun td...~ =P

sampai pintu kelas aku.. die bebel lagi kat kwn2 sekelas.. member aku mase tu Yana sengih tak ingat tgk aku..
org lain sume tgk jap2 je.. muka cam serbasalah nak pandang.. takut aku segan kot.. ataupun tgh bersungguh2 jawab paper tuh jadi malas lyn kewujudan aku.. =P
cikgu- ni awak amik paper nih.. duk diam2 kat meja .. jawab..
jap tu die blah...
aku terkontang kanting la nak jwb soklan2 tu.. aihhh, hentam je la.. janji bertulis..


yana-  korg tgh watpe kat hostel td..  hahahaha
aku- cehh, gelak tak ingat.. mentang2 ko tak kene.. isk
yana- hahaha
dah le aku xleh fokus jwb peksa.. Yana gelak2 mengganggu konsentrasi aku.. kalau failed nih yana la penyebabnya...
akhirnya markah ujian aku tak payah nak cite la... banyak yg pangkah je...

tapi....dalam tak minat2 subject kimia pn.. skang jadi chemist gak..
~ aku sendiri tak phm camne ~  mungkin berkat naik kete ketua guru kimia tu.. kalau masa tu warden yg anta aku, mesti skang aku jadi ketua warden.. kalau buat nye masa tu kebetulan lalu kete makcik kantin dan buat nya cikgu aku suh tumpang gi kelas naik kete tu, mungkin gak skang aku seorang pengusaha kantin yg berjaya..

Sunday, 17 July 2011

hitam =)

teringat adik aku..
masa tu die kecik lagi..
petang tu kat rumah..aku tgh lepak tgk tv.. mak kat dapur goreng kuih tak silap aku...
~malas nye anak dara duk depan..hahah  aku dah tlg masak air le..aihhh =P ~

tb2 adik aku balik.. die gi main kat taman permainan dpn umah aku sblm tu.. muka merah... masam je.. terus masuk bilik hempas pintu...
aku cam 'eh,nape pulak tu'   tp biar je la die cool dulu...

kejap2 tu, datang terkedek2 bdk kecik 3orang.. 'cik milah...cik milah...'
aku- cik milah kat dapur...
berdesup sume gi dapur..
pastu aku dgr "cik milah... fauzi kan die bergaduh dgn ******.... die buat sampai budak tu menangis cik milah.."
pastu sorg lagi.. "a'ah cik milah, kite nampak die buat budak tu dulu"
masing2 semangat nak mengadu kat mak aku.. =)
mak aku - la.. ye ke.. nanti die.. nanti cik milah marah die eh... nak kena fauzi nih..
bdk2 tu pn kuar rumah dgn happy... hohoh
mula laa aku pk... ~aku kecik2 dulu camtu gak ke?? aihhh.. tak ingat la pulak... =) ni kalau da besar nih sume mmg sesuai jadi pengawas kat sekolah..hohoh~

jap2 tu dgr mak aku panggil fauzi...
'dik... kuar jap.. ni apesal kunci pintu blek nih... adik buat ape kat anak org sampai menangis??"
senyap je...
aihhh.. mula mak aku 'hot'... ketuk2 pintu suh die bukak...

jap tu die pun bukak.. muka monyok je....
"die yg buat adik dulu..."
mak aku- die buat ape yg sampai adik nak gaduh nye?

yea yea.. mak aku marah... hohoh

adik - die tu ckp adik macam2...
mak aku - die cakap ape.. dah tu pukul die kenapa...die cakap je tak payah la sampai bergaduh kan...
adik - takde ape laaa...
mak aku - cakap... mak tanye ni kan..
adik syp je... mata dah berair dah...
mak aku - die cakap ape??
lama lepas tu....
adik- die ckp abah kita hitam...byk kali... ~pastu terus berjurai2 air mata dia...~

hahahahahhahha.. aku gelak cam tak cukup nafas ase..
mak aku sengih je...tak jadi dah nak marah....

mak - kan mmg betul abah tu itam.. yg nak marah nye buat ape?
adik aku terus jalan masuk bilik..  MARAH..  hempas pintu lagi skali...kali ni lagi kuat...

hahahahahhahahah... tak leh blah betul adik aku sorg nih...  =)

Saturday, 16 July 2011

mesin kira-kira

bile drive sorg sambil dgr lagu kadang2 jd 'syok sendiri'.. hoho..
ye la, bosan kot sorg2..
jd sambil layan lagu pastu ketuk2 tgn kat stereng ala2 main drum pun cam style gak.. ada masa ble time lagu 'catchy' sket mula la tgn gerak lebih2..  kdg2 ase cam dah sama ngn tgn patung org main wyg kulit je.. =P naseb baik pakai seatbelt, jd leh control lg lagi la 'pergerakan' aku tuh..hoho.. kalau tak, ade yg practise menari zapin terus..

tapi baru2 ni je pun rajin pakai seatbelt.. lepas hampir2 nak kena saman ngan encik polis.. sblm nih mmg cukup malas betul nak pakai.. sekali tu nak gi bank ngan housemate ade roadblock, sempat gak tarik tp polis tu da nampak dulu..aihhh.. terus tahan ke tepi mintak lesen ngan ic..
lepas sesi 'suaikenal' dan 'beramah mesra' dgn encik polis,atas sbb2 tertentu kitorg dikecualikan dari kena saman rm300..hoho..=P  fuhhh..seb baek... sejak tu baru la insaf sket..

dan hari ni 'schedule' tuk beli ikan jebat..jadi aku pun park kete kat dpn mini market yg dkt ngan area rumah..
mase masuk kedai tuh mmg x ramai org pun.. ade la 2-3 org customer aku ase... lepas amik mane patut pastu terus gi kaunter bayar.. tgk sorg akak ngn abang cashier nih dengan muka 'frust' duk tekan2 mesin kira2 tu.. laaa... rosak ke??
tiba2 akak tu..."dik boleh tlg tgk kan machine ni x.. tak bleh nak tekan ape2 laa..."
aku- aikk,nape jadi camni...
akak tu- ntah la, tb2 je..tlg tgk kan jap bleh
aku- eh,saya x pandai benda2 nih kak...heee
akak tu- cuba la tgk dulu, langsung xleh tekan ni...tekan apa2 pn tak jadi...
~ aik..muka aku cam org pakar IT ke?? hoho ~

bkn xnak tlg.. tp mmg betul2 tak tau... bkn pnah guna mesin kira2 camtu..tapi aku try gak cuba naseb.. demi kesejahteraan akak tuh...
tb2 machine tu bg command suh enter password..
akak tu- haa.. tu da boleh.. dik,password die ******
~ perghh.. selamba betul akak ni..  hahahha.. ke selain muka pakar IT,mesti muka nih nampak penuh dengan kejujuran kat mata dia.. dia tak pk ke ti mlm2 aku dtg pecah kedai die rembat duit die ke..  sbb password  mesin kira2 die aku dah tau..hoho ~ 

aku- xpe la..cuba akak try masukkan password die sendiri..
mula2 cam ok mesin tu pastu last2 x jadi gak.. jap2 mesin tu 'jammed' balik.. sah aku failed!!
aku- sori la kak..xdpt nak tlg, cuba la panggil org repair..
akak tu- takpe la.. nape ntah die buat hal..terima kasih ye
aku sengih je... =P
pastu die pn kira harga barang2 aku nak beli guna mesin kira2 kecik die a.k.a calculator..pas byr aku pn jln terus angkut brg2 beli tadi sambil berfikir dlm hati..
~ ala akak ni...patut nya kautim le sket...bg diskaun ke.. free gift ke.. kan aku dah berusaha gigih tlg die td..aihhhh...~ =)  

p/s:  sbnr nye jauh kat lubuk hati , aku IKHLAS tlg dia ...  =P

Thursday, 14 July 2011

lawatan ke hospital

hari ni cuti lagi!! yeaaaa.. =)
selasa ngan rabu da cuti 2hari gara2 ARSENAL TOUR.. ni sambung lg sbb kena gi medical check up..
pagi td naseb jebat kejut, alarm fon bunyi pn aku x sedar sbb tdo lewat semalam.. =P bertuah aku ade jam loceng sekor nih.. ;)

patut nye wat medical check up semalam tp sebab taknak men'spoil'kan semangat yg berkobar2 tgk arsenal jd minta postpone hari nih.. xmo 'hari bersama arsenal' aku tercemar ngn program / aktiviti lain.. wakaka.. gle semangat!! xde la.. saje je tangguh,leh sambung cuti & tak masuk keje lg.. hoho ~taktik malas keje~ org lain sume da settle semalam, tinggal aku je terkulat2 sorg2 kat sini.. aiyokk..

masa nak buat 'lung test'..
aku duk kat tempat menunggu, xtau nak watpe... tv pasang tp cite boring..drama pe ntah..
aku tgk kiri kanan.. situ ade la 2org makcik,sorg auntie cina, sorg pakcik ngan sorg mamat pakai spec.. pun tunggu turn gak...  takde yg menarik pun..layan baca paper kosmo lagi best...
dlm paper byk cite pasal game mlm td.. kadang2 ntah pape media nih.. xpayah la nak 'down' kan sgt skuad bola kita.. standard ar 4-0 tuh.. main ngan world class nye player.. kalau hebat sgt korg gi le main.. aihh.. kritik org sedap je.. ntah2 diorg sukan pun pandai main dam ular je.. hoho =P

tiba2 dengar.. "awak ni yg dtg hari tu kan?skt lagi ke?".. aku toleh tgk rupa2 nye ade makcik nurse tu tegur mamat pakai spec tu.. die jwb "a'ah, batuk x baik lagi.." pastu diorg start borak.. malas nak amik port.. siap masuk bab bil air sume.. perghh.. aha.. jap tu ade sorg ade sorg akak nurse join.. dan sorg lagi.. sume mcm seronok je berborak ngn mamat tuh.. aihh.. makcik2 ni... =) xpe la, janji jgn nak lambat2 kan wat test utk aku.. kang lagi lama nak kene tgu..
lepas settle wat test, tgk 'meeting makcik2' tu da bersurai.. lepak tgu report jap pastu blah...on de way nak ke bilik doktor tb2....
"awak...sekejap" 
aku pn berhenti.. tgk rupanya mamat pakai spec tuh..
"hai.. buat check up gak eh.."  
aku angguk..
"dengan dr.Jeffrey gak ke"
aku angguk lagi..
"hmm.. ni kad saya.. nanti bila2 free awak kol la...."
aku.. "owh.... ok" pastu senyum.. ~senyum tu kan sedekah... hahah..~  pastu jalan dgn penuh sopan..  aihh  tiba2 je aku jadi sopan.. ;)
mamat tu sambung lagi.. " kol eh kalau awak free"..
aku.. "owh...ok"  lg sekali..
~ni mungkin hasil aku kuar rumah hari ni baca bismillah kot..aha =P ~
ni kad die ------->


da lepas anta result..
aku bgtau akak nurse tu aku nak gi breakfast jap..hoho malas nak tgu situ.. tgk patient lain pn ramai tgh tgu mesti aku lambat lg.. pastu gi melepak kat bwh tmpt receptionist.. nak kuar rumah td terfikir nk bwk laptop sekali sbb dpt agak mesti lama kene tgu... jadi sempat laa tgk pic2 arsenal tour yg aku snap..
~isk, ble nak pandai amik gambar nih, byk blur je pic aku.. parkinson ke hape.. haihhhh~
tgk gambar2 pun da sym pai telinga..  korg x tgk lg camne aku sym mase tgk player arsenal live..  hoho.. perasaan xleh nak ckp.. ati rase sng.. perut pn x ase lapar..
~tp melambak gak kulit kuaci bwh kusi aku.. hoho~ =P

leka aku tgk gambar.. tb2 fon bunyi..aku angkat..  
"cik maria dah abes sarapan?"
aku tgk jam.. laaaa, da 1jam 30minit rupanya.. aku.. "dah2..heee.. jap eh saya datang.."


masuk bilik doktor.. 
die tunjuk result darah, xray ngan lung test td..
doktor - "awak ok.. tgk xray ni paru2 awak clear.. tp awak jaga paru2 awak baik2 tgk lung test awak ni rendah.."
aku - "tp doktor nape eh da 2bln sy batuk x baik2.."
doktor - "tu laaa... start dari skarang jangan duk ngan kucing lagi.. sbb mungkin tu tanda2 nak lelah"
tak ckp ade kucing.. tp dalam report kesihatan aku tu ada tulis.. dulu pnah bgtau kat doktor yg dtg wat medical check up kat kilang.. aihhh.. nyesal bgtau...gi tulis kat report gua.. cehhh =P
aku - "jadi batuk saya x bahaya kan org la kan?"
doktor - "setakat ni awak xde penyakit lg, jd taklah bahaya.."
aku - "jadi boleh la saya batuk kat org camtu.."
doktor - "eh..tak comey la batuk dpn muka org.." keluar gak slang kelantan dia..
aku - "haha.. tak la.. bukan nk saje2 batuk kat org, sy takut ti org berjangkit je.."
doktor - tak la... insyaallah.. xde ape2.. tp ingat jgn duk ngan kucing lagi lepas ni..
aku - "baik doktor"

balik je rumah...
jebat terkedek2 jalan kat aku.. "meowww..."
"jebat.....buat ape tadi.." ... muahh.. cium kepala dia.. hahaha.. jam loceng aku sekor nih mane la nak boleh pisah... ~degil~ mane la nak baik batuk aku.. =P

Monday, 11 July 2011

the fratellis

tak kenal pn band ni mula2..  hoho..
ade sorg member suh try dengar.. pastu terus jd suka.. yg sangat2.. =P
yg plg best whistle for the choir.. 1st time dgr terus ulang main dekat 20x..  lewat pagi baru tdo, dah le keje esoknya.. =)


sejak tu tiap2 pagi gi keje pasang lagu2 band nih.. byk je lagu2 best.. tp xtau la kene ngan selera org lain ke tak... hoho
ni website die kalau nk tgk -->   http://www.thefratellis.com 
btw band ni dah berpecah pun.. =P  tp vokalis die ade main single skang ~jon fratelli~
bleh try dgr lagu2 nih gak & byk lagu lain lagi ~ ~
for the girl
babydoll
look out sunshine
stragglers moon

sume BEST GILE!!! =) enjoy listening guys... ;)


Saturday, 9 July 2011

another story to tell..

teringat cite nih... happened last yr..
aku bwk 3ekor kucing gi klinik haiwan.. satu nama EMOT, satu nama ONI & satu lg TIGER..
dua tu sbb utk suntik cegah bunting, tiger pulak skt..perut die besar..mcm busung lak aku tgk.. taktau nape.. huhu
aku gi ngan adik aku yg bongsu.. dia mmg leh hrp sket kalau psl binatang.. quite sensitive bout anything regards to pet/animal.. especially kucing.. huhu pnah gaduh ngan kwn sekolah die sbb kwn die sepak kucing..haha ade ke ckp.. 
"lg skali ko sepak kucing tu aku sepak muka ko" 
kwn tu da le bdn besar,2x ganda die.. pastu die terus blah peluk kucing tu bwk tempat lain..hahah

penah dulu mak aku jumpa anak tupai dlm kotak kat rumah da nyawa2 ikan..mak tanye "sape bwk balik ni???" die cepat2 ngaku..ckp "adik yg bw, adik jumpe dia da penuh kena gigit kerengga..adik kesian..adik bwk la balik.." masa tu die kecik lg..mak sampai tak jd nak marah..bile dah mati adik gi tanam..hee

ade lagi sekali tuh tgk dia duk gali tanah cr cacing..  ingatkan nak buat ape rupenya nak bg makan kat anak burung tempua..hoho kebetulan adik aku lg sorg, ayoi jumpa srg tempua katne ntah bwk blk.. ayoi tak pasan ade anak burung dlm tu.. tu yg adik bongsu tu kesian bg mkn..tp last2 mati gak.. anak burung kecik lg..bulu pelepah pn xde.. mane la nak idup..innalillah..

ok, proceed blk ngan cite asal.. otw gi klinik adik duk belakang pangku TIGER... EMOT letak dlm sangkar sbb dia besar & garang sket.. ONI kitorg bia je lepas sbb die da biasa naik kete.. mula2 syp je.. pastu emot da bising nak kua sangkar.. tb2 dgr adik aku ckp pelan2.. 
"nape ni emot? takut ke..jgn takut..abang kan ade.."
 haha..ase nak pecah perut dgr..ABANG???? perghhh.... wakakakaka.. aku wat taktau je,tp senyum da pai telinga thn gelak..

sampai klinik mase nak bg injection tiba2 EMOT mengganas.. abes lengan adik dia ckr..pjg gak scratch tu & agak dlm.. tp vet tu cpt2 sapu ubat le..takut ade infection pape kan..
balik tu.. aku tgk adik diam je.. 'kak ya,adik duk belakang jaga kucing eh..' ... aku pun 'ok'..sakit kot lengan die, aku pk dlm hati..
aku perhati gak jap2 dr cermin pandang belakang tgk die duk usap2 TIGER...
tb2 emot bising lg... nak kuar sangkar..pastu dgr adik aku bersuara.."ahh, dah la ko mot, dah le ko ckr tgn aku.."... hahah... kesian lak aku kat emot.. "tak baik la dik ckp camtu..dia binatang, xde akal..bila rasa sakit tu die jadi mcm tu..mana boleh nak salahkan dia.."
adik syp je..
tak lama pastu.. lebih kurg halfway journey kitorg.. aku dgr die ckp.. 
"xpe la mot..aku maafkan ko.."
hahahahaha.......
aihhhh... macam2 la perangai adek aku nih!! =)

::peRjaLanaN hiDup::

jauuhhhh lagi sbnrnya liku hidup ni..  
~ tp ikut gak pjg umur ke x..hoho ~
yg pasti kita tak leh nak predict ape yg berlaku di masa depan..
mendung tak semestinya hujan .. =P
jadi..  hidup ni kena la byk2 berdoa..huhu mintak yg baek2 je


~ nak mintak banglo sebijik atas bukit la camtu.. kete xpyh mahal sgt sbb minat minicooper je =P... income bulan2 kalau bleh biar byk sket ti sng nak gi travel mkn angin mane2, xpyh la ble sape2 ajak gi bercuti aku ckp "tgu ujung bln ar beb" lg... 
perghhh..gile tamak doa cam nih!! hoho ~


yg kita selalu hrpkan hari yg CERAH..
tp..kdg kala Allah sembunyikan matahari..didatangkan petir dan kilat..
kita mula bersedih..tertanya2 mana hilangnye sinar..
rupa2 nye..Allah nak hadiahkan kita PELANGI..."
lg pun..
aku bukan ahli nujum.. yg boleh ramal masa depan..huhu


kita KAN org ISLAM.. =P
sbb tu adanye rukun iman ke6.. percaya kepada qada' dan qadar..hee
semua yg jadi tu ada la hikmah nye..

ADA MASA MUNGKIN KITA TAK SEDAR KEBAIKAN YANG TUHAN NAK BAGI... =)


~contoh nya la... mcm doa mintak banglo sebijik atas bukit tu.. kenapa tuhan x makbulkan?? mungkin sbb ti aku kene rompak..umah besar2 sng je masuk pencuri.. silap2 aribulan ngn aku2 kene sembelih... tu le hikmahnye ble tuhan tetapkan skang aku sewa apartment murah je..hoho ~ 
=P

Friday, 8 July 2011

bola..stadium..tagline

sbnrnye knowledge psl bola pn xbyk..tgk pun time ade game yg best yg libatkan team best2@kenal je..hoho..
tp still --->go gunners!!=P

history aku ngn bola sbnrnye start dgn ROBERT PIRES.. mase tu tgk documentary psl die kat tv.. mase tu die main utk team arsenal.. ~skang aston villa~ documentary tu psl latar blkg die,best shot,skill2 yg best die tjk... ase kagum tgk masa tu =)
then br mula la aku curi2 tgk bola.. tu pn game2 yg die main je.. pastu br start kenal ARSENAL ..
& seterusnya CESC FABREGAS....hoho

1st time gi stadium tgk bola mase game kelantan main.. gi pulak ngan die hard fan TRW..kat stadium kelana jaya.. masa tu mmg langsung xtau khabar apepun team malaysia..hoho bt never regret.. tgk bola kat stadium sbnrnye agak best..mungkin sbb kemeriahan suasana die.. dgn gelagat penyokong lg.. mcm2 gaya..mcm2 ragam.. dgn gendang..mercun..baling botol..osman kering duk bwk kemenyan asap stadium..hahah..
quite interesting to watch

masa nak balik tu xleh nak kuar parking sbb kete da terabur parking include le kete kebal aku tuh..hee sementara nak tgu tu..kitorg borak..
aku : 'GO GO' tu trademark team kelate@red warrior eh.. sbb ble player die bwk bola..sume supporters jerit go go..
TRW dhf : go go tu maksudnye gol gol le
haha..punye le aku tak dpt tangkap.. lemah betul nak pick up loghat kelantan
TRW dhf : kalau kelantan tagline die.. GOMO KELATE GOMO..
pastu mula die start ngarut..
TRW dhf : kalau neg9 - hobin jang hobin..kalau sarawak -agi idup agi ngelaban.. kalau perak - kejor yob kejor.. cuba teka kalau melaka ape???
aku pun pk....
aku : ntah le..tak tau sbb tak tgk bola.. lgpn melaka bkn xde team bola ke
TRW dhf : cuba la teka..
die duk sengih2..
aku : xleh nak pk le
TRW dhf : kalau melaka camni.. JEBAT TUAH.. JEBAT TUAH.. LAILAHAILLALLAH..
siap ckp ngn nada lagu lagi.. aihhh.. cepat je otak die fikir kalau nak kena kan org..
~ jebat tu nama kucing aku~  =)

~ PIRES ~

Thursday, 7 July 2011

::UPSR::

teringat mase adik aku dpt result UPSR dan kebetulan si bongsu tu mmg cukup2 "struggle" nak amik peksa time tuh..hee.. ^^x study langsung..aihhh^^

masa exam week tu aku kol umah..
aku : dik, baca buku tak
adik : eh..adik da byk doa dah.. adik sembahyang sama ngan abah da doa td.. kak ya nk ckp ngn mak eh?
haha..ada je alasan die..
aku : ok,panggil mak 

aku : mak,adik bc buku x 
mak : tak baca buku pun eya, die pandai 'jekk' abah.. semayang same2..ikut zikir sblm tdo..pg2 nak gi amik exam sama2 doa pas subuh..mane la abah ko nak marah..
hahhaah..ampes adik aku ni..mmg malas blaja..tp bongsu kan..biasa le,manja terlebih..

hr dpt result aku kol umah..
aku : dik, camne?dpt bape..
adik : adik dpt 1B, 3C, 1D..heeee
perghhh..gle teruk!! tp da bleh agak,hoho
aku : ape yg D dik
adik : D tu penulisan..adik da agak tesilap buat
aku : aik..adik kan sll tulis surat kat awek..karangan pun D ke..  ^^aku perli.. =P^^
adik : heeeee..

~aku da bape kali kot jumpe surat die karang nak berkenalan ngan awek.. ade satu tu bunyi lebih kurg cam ni.. "awak,saya nak berkenalan dgn awak tp mail dah suka awak dulu....." aku lupe ayat seterusnya.. mail tu kwn die,anak jiran aku~

aku : adik da bgtau mak lum?
adik : da..mak gembira adik bgtau td..
dlm hati aku..aik,nape mak gembira lak nih??pelik...
aku : abah da tau?
adik : lum, adik nak wat surprise..
hahah..aku ase nk gelak guling2 je..adik aku ni..mmg surprise betul result camtu..hahah

adik : kak ya, adik da dpt keputusan akhir taun skali..adik dpt 1A.. ^^haha..'bangga betul die bgtau..^^ adik pun dpt no 13..dulu 14..hee
aku : oo..ye ke..bdk kelas adik bape org?
adik : 15
hahahah...asek tercekik aku dgr... aiih..adik aku sorg ni..
aku : le..naik satu je kot
adik : ok le tu 1.. ^^selamba je dia jwb^^
aku : panggil mak jap, kak ya nak ckp..
adik : ok

aku : mak happy ke result adik?die ckp mak gembira..haha
mak : hahahah..adik ko le..mula2 ckp 1A..mak salam le die..dpt gak A..die kan malas blaja.. pastu rupa2 nya tu result peksa akhir taun bkn UPSR.. da salam nak wat camne..
aku : hahah..camtu ke..


isk..adik aku ni..tu le..manja sgt..dpt result teruk pn tak kena marah.. aihhhh

masa zaman aku+kakak+abg aku dulu...dpt no 2 dlm kelas pun kena marah..bkn kitorg je.. ngan mak skali kena marah sbb tak suh kitorg blaja.. =)
ble time mgu peksa,abah x bg tgk tv malam2.. kene duk bilik baca buku, aku mls gak tp nak amik ati..aku duk bilik n baca buku kuat2..hoho ~aku pn pandai 'jekk' abah dulu.. wakaka~ ti abah masuk bilik ckp,haa..mcm ni la bgs..pastu aku sengih2 suka.. =D pdhal aku tau abah phm sgt dah taktik aku tuh,saje amik ati puji..aihhh
dan aku ase sbb tu la aku+kakak+abg aku sume dpt 4A masa UPSR, time kitorg ade 4subjek je..~sbnrnye nak ckp aku bijak la jugak mase kecik.. ;) ~

dan skang ni yg bongsu tu tgh sambung belajar kat sekolah tahfiz.. situ xde subject akademik.. mula2 ase cam x setuju gak.. tp ble dgr abah ckp pe slhnye kita cuba..selama ni pun die x minat blaja..mane tau die ade minat blaja sekolah camtu ti.. betul gak kan,aku pk dlm hati...

alhamdulillah laa die minat.. sbb x sume org pn leh adapt..ramai je bdk2 sek tu lari dr sekolah sbb kepala xbleh nk masuk.. hr2 pn blaja mengaji  ngan tajwid tak silap aku..sume kena mula dr iqra' sampai al-quran..kalau aku dulu abah anta pn aku ase aku lari dr sekolah gak kot..hoho
mula2 ase cm ragu2 gak,sbb die manja kan..tkt x biasa duk hostel..risau kena buli ke..
mula2 tu abah hari2 kot gi lawat die..cehh.. ~aku dulu form 1 gak msk hostel,tp sebulan skali je abah dtg..tu awal2, da lama2 setaun leh kira ngn jari je bape kali dtg melawat =)~ aihhh

dan yg plg x sangkanye..ada skali adik amik ujian, die dpt tempat ke2.. perghh.. gle tekejut dgr.. dulu tiap2 kali ujian pn dpt no2 dr blkg je sll,asek nombor corot je,report card pn byk merah dr biru...hoho... maksudnye mmg die ok la kot blaja kat situ..
^^lg laa buat ayah aku syg die...^^ aiyokkk

mak aku cite, ade skali gi lawat die..
mak : ok ke adik sekolah sini
adik : ok,adik suka sekolah ni.. tp aritu adik baru kene rotan ngn ustaz
mak : aik..ustaz rotan kat mane?
adik : kat belakang bdn..
mak : kenapa kene rotan?
adik : adik x mengaji betul tu kene rotan ngn ustaz
mak : sakit x?adik sorg je ke kena?
adik : kwn adik pn ade kena.. sakit... tp xpe..adik redha.. lgpun ustaz kata kat akhirat yg tempat kena rotan tu la nanti bercahaya..
~haha... kagum aku dgr ble ckp 'adik redha..'~  lg satu bijak gak ustaz die ckp camtu..hohoho baru cpt pandai ngaji =)

Wednesday, 6 July 2011

::DSLR::

sory la beb..nway mmg x creative dlm photography...hoho
suka2 je beli DSLR dulu sbb terpengaruh tgk iklan nikon D3100 ble girl tu cam cool gle amik gmbr.. tp sampai skang pn x pandai2.. aiyokk =D ~tp cool ttp ade~ =P



n baru ni beli lens lain..=P semata2 sbb nak gi tgk arsenal tour kat bkt jalil ti..aha..punye la excited kalau bab arsenal.. lens yg basic 18-55mm x dpt nak zoom jauh..ni beli yg 70-300mm, xla mahal dan bgs mane compare ngn lens2 lain tp ni je mampu..hoho

lgpn rase best tgk gmbr2 'street photography'..gmbr2 org tua ke,bdk kecik tgh mkn,makcik beli ikan.. ti ade mase bleh gak aku cuba2..tp ntah jd ke x..hoho.. kalau guna lens pjg ni leh amik dr jauh,xla org pasan sgt ;) ~x psl2 ti kene mrh candid gambar org~ aihh

#street photography#



Tuesday, 5 July 2011

::cutE LiL giRL::

taktau nape amik pic bdk2 rase mcm comel je.. looked sincere.. =)
tp nape mase kecik2 aku tak comel pn amik gambar.. hoho.. sume gmbr pn muka aku style malu2 kucing.. senyum pun tau x ikhlas.. muka pn comot je.. aihh xbest tol tgk..even da besar ni pon. =P letih kot kdg2 nk senyum bg nmpk natural..asek suh member ulang2 snap pic pose yg sama pai ase puas ati..wakaka
here got few photos,my own collection.. take a look ~comel~ aihhh =P

^ni mase tgu nak naik boat kat genting theme park, die duk wat aksi sendiri x hirau kiri kanan^

^yg ni malu2 bile nak snap pic die,asek nyorok balik mak die..tp jap2 curi2 pandang.. =)^

^ni lak tb2 dtg berdiri sebelah suh amik gambar die..tak ckp ape pn, tgk camera je sambil letak tgn kat pipi.. aha^