Wednesday, 24 August 2011

padamu aku bersujud..

"esok ataukah nanti,ampuni semua salahkulindungi aku dari segala fitnah..
Kau tempat ku memintaKau berikan ku bahagia =) 
Ampuniku ya ALLAH,
yang sering melupakanMu,saat Kau limpahkan kurniaMu,dalam sunyi aku bersujud... padaMu":'')

Wednesday, 10 August 2011

baLik kampung sambut ramaDan

ramadan datang lagi... =)

Alhamdulillah... ramadan kali ni Allah anugerahkan aku 'sesuatu' yg buat aku rasa sgt2 bersyukur dengan apa yg aku peroleh.. 
kadang2 bile kita rasa sesuatu yang mustahil nak dpt, tp bila tuhan kata 'KUN FAYAKUN' dan ia dijadikan untuk kita.. dengan kuasa Allah ia akan jadi dan sememangnya untuk kita...
kita ni manusia.... kerdil.... kuasa Allah tu besar.... tak boleh nak duga..  =)
~terima kasih Tuhan~

baru ni aku balik kampung masa sebelum nk sambut ramadan.. mak awal2 lagi dah call ingatkan ckp sume balik.. aihh =P
point mak sng je kalau nak suruh balik,aku mcm da hafal ase... "along, angah, ezal sume balik.. eya balik tak?abah dah order ayam kampung nak suh mak masak"
ayat tu mmg maksudnye ~sila la balik jugak ye~ =)
tau sangat mak.. saje supaya aku akan rasa seronok nak blk sbb ramai ade rumah.. dan rase kena balik sbb sian mak msk byk2...wpun aku tau sbnr nye sume org belum konfem nak balik time tuh..hoho
taktik yg sama gak die guna utk abang ngan kakak aku.. =P

lama gak tak blk kg.. balik kali ni rase best sbb musim buah tak abes lg.. hari2 mkn durian,manggis,rambutan..
mak pulak masak mcm org nak sambut raya dah aku tgk.. siap rendang daging, lemang, daging bakar ngan air asam, gulai ayam, sup tulang... tinggal takde ketupat/nasi impit je... kalau tak konfem aku dah pakai baju raya hari tu... aihhh =P
~ eee..bulan pose ckp pasal mkn jd lapar.. bila ingat makanan best2 telan air liur pun rase sedap... aiyokkk.. kurg pahala pose ari nih..~

bile dah ramai2 kat kampung, mcm2 la cite lama2 kuar..dan kali ni.......

along - ingat tak mase kecik2 dulu.. ade org tu konon2 depan kita letih puasa.. rupe nya puasa yangyuk.. kene tangkap dalam toilet tengah pegang cawan ngan sudu...mulut ade milo.. sape die???
adek aku da sengih2 tgk aku..
aku - aihhh.. logik le sket time tu br 6 taun kot.. tapi da kene puasa...
~abah mmg ajar kitorg puasa dari kecik lg.. aku sendiri umur 6taun da kene belajar puasa... tu yg pai curi mkn dalam tandas tu.. hoho .. tapi darjah satu ke darjah 2 da start puasa penuh.. kali ni betul2 puasa!! hahah..xde lg 'milo serbuk in cup' okey.. tu pun sbb niat nak upah duit raya dari abah..hee  =P~

lepas tu mak pulak buka cite..
"mak ingat lagi masa eya kecik dulu, lum sekolah lagi... gi keluar main balik rumah nangis2...
mak tanye nape... ckp ' nak epal..nak epal...'... nangis xmo diam lak tu...
mak pun carikan la epal... da bagi epal nangis lagi, ckp  'ni bukan epal.... nak epal, nak epal...' aihhh..
mak da pening dah.. mak tanye mane nampak epal nye?.. dia ckp tu kat rumah makcik ujung tu...
~makcik tu ade kedai runcit masa tu mak ckp, skang dah pindah, kedai pun dah xde~
mak pun bwk la eya gi sana nak tgk epal camne yg die nak... mak tanye makcik kedai tu tapi ckp situ tak jual epal...mana ade epal kat kedai runcit
pastu tanye eya balik..  mane nampak epal?... mak ckp aku dgn tepat tunjuk kat kat tempat longgok2 buah kelapa yg dah di belah nak tgu kene mesin..
pastu makcik kedai tu cakap... ooo, tu bkn epal, tu tombong kelapa..."
~hee... mane la aku tau.. masa tu kan kecik lagi~
hoho.. sampai skang mak suka ungkit kisah tu.. aihhh.. 
dan sampai skang aku suka mkn tombong kelapa.. =)

pastu along sambung lagi...
"die ni kecik2 mmg byk songeh.. isk.. ingat tak kita kecik2 dulu kan kalau mak beli ayam sekor nk msk tp ti masing2 berebut... sume berebut nak peha.. tp peha ade 2 je.. patut sape cepat die dapat... pastu ti dia nangis kalau tak dpt.. jadi sume org kena mengalah ngan dia .. ngade2 la..."
~hoho.. ye la.. time tu adik beradik kitorg aku antara yg paling kecik yg bleh beza antara peha ngan leher ayam.. takkan nk mintak leher kot... hahaha... aihhh =P ~
 

Sunday, 24 July 2011

aRsEnaL toUR 2011

12-Jul-2011 - training session
13-Jul-2011 - friendly match vs harimau malaya ~skuad bola Malaysia
tempat -  stadium bukit jalil
perasaan- happy sgt2 yg tak dpt nak digambarkan!!  =)  =)  hoho...

 the gunners


harimau malaya

 supporters

paling best gi training session.. dekat gile dpt tgk muka player arsenal..perghhh duduk seat bwh sekali dekat ngan pintu player masuk..kebetulan abes training diorg lalu depan baling cap,keychain... berebut la org nak tangkap..aku da tersepit2 kat situ.. tp mata tak berkelip2 nak tgk sorg2 player..hoho.. berani kerat jari ryo miyaichi cute weh...=P
hari friendly match tu aku gerak awal gak.. lepas je asar terus gi, pdhal game start 8.45pm...hoho..
tp time sampai tu pun dah penuh dgn supporters yg beratur tgu gate bukak.. wahhhh.. rupa2nya ramai yg lagi semangat dari aku..hoho...
aku tgk keliling cari port kosong.. last2 lepak sorg2 tepi gate stadium tgk2 org sambil candid few pics..  antara yg buat ase best gi stadium sbb suka tgk dressing + gelagat2 penyokong.. macam2 ragam..mcm2 style, kdg2 tgk cool gle.. tp kdg2 yg terlebih2 pun ade....hoho
break first half tu.. ada la org2 kampung 'song ngan sagna' duk hampir gak ngan seat aku excited gile laa menyokong sambil menari.. suar londeh separuh punggung pun tak sedar.. haha  mmg tarik perhatian sume org... sempat rakam aksi diorg..  sorg tu memang 'terbaekk'... hoho
enjoy watching guys.. ;)
~ tapi bab yg sua londeh tu gua x capture la.. aihhh.. xmo gatal2!!=P ~

video

Saturday, 23 July 2011

air barli

nih jadi kat USM dulu..
masa tu aku ngan 2 org lg member aku lepak kat satu cafe nih, sementara tgu nak masuk kuliah yg seterusnya, kitorg pn relaks jap sambil minum2.. lgpun cafe tu pun dekat je dah ngn dewan kuliah.. jadik sempat le kitorg nak kedek2 lari bile nampak lecturer dtg ti..

cafe tuh style layan diri..  cedok mkn ape korg nak..  pilih air.. ade la  4-5 jenis die letak...ade kuih2 byk die susun tepi tuh... pastu byr kat kaunter... eh, kalau nak hot drinks leh gak order.. atas korang laa.... toke kedai tu pun ok.. tak la caj mahal2 sgt...  =P

tgk jap tu member aku sorg nih datang bwk air segelas ngn kuih2 atas piring kecik kat tgn die..
aku- byk tu je makan?
member- kenyang lagi...
aku tgk air kat gelas die- air barli eh?
die- a'ah.. ~sambil godek2 bijik2 barli tu guna sudu..~
buat pengetetahuan korg aku minum air barli tp bijik2 buah barli tu guwa tolak tepi... hoho..

saje cari topik nak sembang.. ' weh, sedap ke buah barli die yg macam biji2 tuh? dari dulu x leh nak masuk... nape ntah..'
member- sedap..  try la dulu... nah ase... ~tolak gelas barli die kat aku~
aku- x mo ar.. aku bkn boleh mkn pelik2.. ti pai esok pagi ase benda tu tersekat kat anak tekak.. 
member- rugi woo... sedap nih
hahah.. minum le, selera guwa tak terbukak pun.. hoho.. =P.

pastu mula le terpikir...
aku- weh, tau tak camne asal biji2 barli nih??
member- laa... takkan ko tak tau?
aku- haha.. dulu sekolah tak pandai.. mane pnah tgk pokok die.. lgpun x mkn jadi xpe laa aku tak tau... haaa, org yg suke sgt minum sepatut nye tau..
member- le, pokok ni belakang umah atok aku ade..
aku- hahahaaha... ye ye ar ko tuh
member ngan muka serius.... - la.. ye laa buat pe aku nak tipu
aku ngan member sorg lg sengih2...  nak kencing kitorg ar tuh!!
aku - eleh.. nak menipu tak agak2...
member- weh, sumpah la... pokok barli nih ade kat belakang umah atok aku...
~ serius.. xpuas hati kena gelak..~
aku- aihh.. ye ke?
tgk dari keikhlasan muka die aku cam ase  nak percaya pulak.. tambah2 bile die dah mula start angkat sumpah..

member- korg nih ingat aku main2 pulak.. ~buat kitorg ase bersalah gelak~
aku- perghh..  best ar umah atok ko camtu... kire ko penah la petik buah barli eh?
~aku pun xfm nape aku cakap petik...takkan nak ckp tuai kot?? hoho.. ntah le...~
member- le.. korg taktau eh, buah die atas pokok.. nak kene panjat baru bleh petik
kitorg yg dengar mula ase pelik..tp member aku nih serius konfiden bercerita mase tuh
aku- aihhh.. mcm tu eh.. buah die rupa camne??
member- buah die besar2... bulat2... kaler hijau kuning2....isi kat dalam
aku- laaaaa.... mati2 selama ni aku ingat pokok barli tu mcm pokok gandum... cam padi..
member- eh... tu buah ape eh...
die fikir jap...
member- eh.. silap ar... umah atok aku tu limau bali.. bukan buah barli yg nih... aduhhh.. silap2...  ~sambil muka thn malu~

kitorg ape lagi... bantai gelak tak ingat.......  tak kesah dah org kiri kanan...
member- laaa... sori ar.. aku silap lak.. 
kitorg- hahahahha... ampeh ar ko
camne die bleh silap pun tak tau... gile jauh beza...
kalau budak darjah 2 ke darjah 3 leh gak la aku pertimbangkan nak accept statement tuh.. nih student USM!!! tak bleh tahan.... hahah
member- dah2 tu... jom... kuliah dah nak start... ~malas lyn kitorg~

aku satu hari tu ase tak leh nak tgk muka die... asek nak gelak aje...
hahah... tu la konfiden sgt!! =)

sejak tu aku terus set nama die kat enfon aku ***BUAHBARLI... hoho

sebenarnya ni pokok barli

ni pulak limau bali..

gile beza!!!!  sampai skang aku tak phm camne die leh silap.. =)

temuduga

member kol tanye pendapat psl nak tukar keje..
aihh...leceh bile fikir betul2..
kurg2 kene study sket2 psl company tuh.. yang penting preparation utk pastikan job requirement tu suit dgn experience yg kita ade..kalau tak match, nak kene amik tau pulak apa2 yg related ngan job tu, supaya ble time interview tak la ternganga2 nak jwb soklan2 'uji minda' dari interviewer..pastu baru bleh nampak hebat+cool bila jawab sume lancar je.. dapat ke tak dpt belakang kira..hoho

tapi yg best nya..
bila nak tukar keje bleh la demand gaji lebih sket.. bleh apply position yg lagi baik dari sedia ada..dan yg plg bagus, bleh menaikkan taraf hidup kita dari kuli cabuk ke mandur..

ckp pasal interview, teringat kisah adik aku sorg nih..

~ade adik beradik yg ramai buatkan ada macam2 cerita.. ada yg bleh buat aku gelak sendiri bile ingat..hoho ade yg wat aku pening..aihhhh.. msg2 mcm2 perangai..kdg2 selalu dengar mak merungut bila msg2 degil....sume tak dengar cakap!! =P tapi byk yg seronok nye.. =) tambah2 bila berkumpul ramai2.. start bulak buka cite kisah dulu2 masa kecik, kena kan masing2..  sape yg banyak wat nakal mmg kena bahan la, yg penting kena cepat2 fikir camne nak back up diri sendiri dari perkara2 yg mengaibkan yg kita buat masa zaman otak belum berfungsi dgn baik tuh .. hoho~

masa tu adik aku sorg nih ada temuduga satu post kat lembaga tabung haji.. gi ngan abah..
balik tu mak tak sabar2 tanya abah camne keputusan die... abah sengih2 je..

berdasarkan dari apa abah cite..
ujian fizikal sume dia ok.. tinggi , berat, ukuran dada suma lepas..
qualification dia pun memang suit dengan requirement utk post tu.. kira xde masalah la kat situ..

lepas tu ade satu sesi temuduga lisan (agama) ngan pegawai tabung haji..
pegawai tu suruh azan.. die azan.. ok..
pegawai tu suruh baca doa qunut...die baca.. ok hafal..
pegawai tu suruh baca doa lepas semyg.. sangkut2 gak tapi boleh la..ada gak bunyi2 dia..
pegawai tu suruh nyatakan rukun iman,rukun islam.. naseb ingat!

pastu pegawai tu tanye.. "sembahyang ada berapa waktu sehari.."
adik aku - ade 5..       ~ ni ok dah, sekali die sambung..~
tp sy selalu buat 3 je.. subuh ngan asar kdg2 tak sempat buat..

hahahahahahahahaha...  perghhhh....... jujur gile!
jadi tak pasti dia ni lahir dari perut yg sama aku kuar ke tak..  aihhh   =)
apa la agaknye perasaan interviewer tu pn ble dgr jawapan ikhlas adik aku.. konfem sengih sambil geleng2 kepala...

teringat mak aku cakap.. tau tak huruf alif dlm jawi .. alif tu pun pun x lurus cam jawapan adik aku bagi.. die pun ade gak bengkok kat hujung ble tulis... hahahhaha 

dan akhirnya.. dia tak lepas pun temuduga tu.. hee..ada la jugak soklan2 lain yg dia xdpt jwb.. =)
xpe laa, bukan rezeki dia abah aku ckp.. ada laa nanti2 kat lain.. =)
tp aku harap dia dah pandai nak jawab soklan2 temuduga lepas insiden tuh.. haha

~semoga Tuhan bg rezeki yg baik2 utk semua..aminnnnnnn~ hoho

Tuesday, 19 July 2011

ujian kimia

dulu masa zaman sekolah kan ade aktiviti merentas desa.. paling tak minat aktiviti nih..  hoho
yang seronoknye pun sebab dapat kuar hostel, pastu jalan2 lalu rumah orang..tgk ayam itik...
pastu ade bdk2 kecik tgk ti diorg lambai2...  "kakak.....kakak....."
bleh gak singgah beli aiskrim... yg adventure pn sbb kene pk camne nak cari jalan 'shortcut' supaya cpt sampai..  =P

masa tu form 5, dan kebetulan keesokan ke 2hari keesokannya pas merentas desa tu kitorg ada ujian kimia.. perghh.. dulu masa sekolah subjek kimia la plg gua lemah... tiap2 kali ujian yg 3 subject science-bio,fizik,kimia tu konfem kimia plg teruk...  markah border line je..hoho.. pastu bile nak jejak kaki masuk makmal kimia mata mesti bagi lampu isyarat merah kelip2.. ngantuk..

sambil2 jalan makan angin merentas desa tuh borak ngan 'kwn2 seperjuangan'..
'weh, korg da study ke?'
'study hape nye... buku pun tak bukak langsung..'
'cikgu2 ni tak terfikir ke nak postpone kan ujian tu..kan kita ade aktiviti merentas desa.. mane sempat nak ulangkaji..'
' tu laa.. cikgu2 kita xde belas kasihan kan..'
'aku konfem weh satu benda tak dpt jwb kalau amik ujian kali nih'
'aku pun'
'aku pun sama'
'kita xyah gi ar weh...' ~ aku x ingat sape start yg nih...hahah ~
'a'ah laa.. sama je kalau amik tp kita failed... kurg2 kalau tak amik mane tau cikgu suh kita amik paper tu kemudian ke.. leh gak study sket sblm tuh...kurg2 ade la markah sket'
'a'ah kan... ok gak...'
~ bijak tak pemikiran kitorg.. =P ~

hari ujian kimia ~ buat waktu prep petang~

aku lepak bilik sorg2.. tb2 sorg member dtg..
member- weh bosan duk sorg2.. lepak ngan ko ar
aku- meh ar.. boring gak ni
member- ko dgr lagu ape... meh bagi sebelah...
sblm aku bg die da tlg cabut earphone dari telinga aku.. hoho
kitorg duk guling2 sambil layan lagu...

jap2 tu... "tokk tokk''....bunyi org ketuk pintu...
dlm hati aku.. aihh.. budak2 nih.. pintu tak kunci pn masuk je ar... dari ketuk baek bagi salam terus.. ~ ingatkan member2 lain yg ponteng gak...~
skali pintu bukak tgk warden blok aku masuk... pandang kitorg ngn muka tak puas hati.. sebelah die KETUA GURU KIMIA sekolah kitorg...
perghhh... aku ngan member ape lagi.. terus tegak duk atas katil....
sempat la dgr ceramah 'ADAB & TATASUSILA' jilid 1  jap..  masak gak telinga...
'kamu salin baju skang, turun bwh... saya tgu kat kereta dgn 2 org lagi geng kamu tuh!!!'

laaa... bdk2 ni kene gak ke... hoho seb baek ramai... 4 org sume skali..
cikgu kimia tu angkut kitorg naik kete die dr blok asrama ke kelas.. hoho.. jimat tenaga.. dah le  byk kuar peluh masa kena bebel td.. sume nih perlukan stamina..
tp dalam kete lg takleh tahan... suara cikgu tu dah la kuat.. kalau radio konfem  tak payah tambah speaker..

sampai je...
cikgu- ok.. kamu sume da mcm 'Yg berhormat' dah.. nak kene jemput amik ujian.. jom saya knal kan 'Yg berhormat'2 ni kat kwn2 kamu..biar jadi contoh tauladan yg 'baik' utk yg kwn2 kamu yg lain2...
kitorg pn follow je dr belakang... kwn aku bisik- aduh tebal muka kita kali nih....
cehh.. kwn2 aku kelas diorg dekat je 'kelas Sc. 3'.. aku ni nak kene kena tempuh 5 kelas lg sblm sampai kelas aku sambil diiringi cikgu kimia dan 'speaker' nye....
sepanjang laluan tu speaker die berbunyi..
' haa.. pelajar2 tgk.. ni kwn2 kamu ni... taknak amik peksa.. pandai buat air liur basi je dlm bilik... nak saya berjemput baru datang....tot tet tot tet...'

aku sengih2 malu.. sket tak angkat muka.. hoho ayat 'air liur basi' die pai skang tak lupe.. dlm hati ~cikgu,sy tak tdo pun td...~ =P

sampai pintu kelas aku.. die bebel lagi kat kwn2 sekelas.. member aku mase tu Yana sengih tak ingat tgk aku..
org lain sume tgk jap2 je.. muka cam serbasalah nak pandang.. takut aku segan kot.. ataupun tgh bersungguh2 jawab paper tuh jadi malas lyn kewujudan aku.. =P
cikgu- ni awak amik paper nih.. duk diam2 kat meja .. jawab..
jap tu die blah...
aku terkontang kanting la nak jwb soklan2 tu.. aihhh, hentam je la.. janji bertulis..


yana-  korg tgh watpe kat hostel td..  hahahaha
aku- cehh, gelak tak ingat.. mentang2 ko tak kene.. isk
yana- hahaha
dah le aku xleh fokus jwb peksa.. Yana gelak2 mengganggu konsentrasi aku.. kalau failed nih yana la penyebabnya...
akhirnya markah ujian aku tak payah nak cite la... banyak yg pangkah je...

tapi....dalam tak minat2 subject kimia pn.. skang jadi chemist gak..
~ aku sendiri tak phm camne ~  mungkin berkat naik kete ketua guru kimia tu.. kalau masa tu warden yg anta aku, mesti skang aku jadi ketua warden.. kalau buat nye masa tu kebetulan lalu kete makcik kantin dan buat nya cikgu aku suh tumpang gi kelas naik kete tu, mungkin gak skang aku seorang pengusaha kantin yg berjaya..

Sunday, 17 July 2011

hitam =)

teringat adik aku..
masa tu die kecik lagi..
petang tu kat rumah..aku tgh lepak tgk tv.. mak kat dapur goreng kuih tak silap aku...
~malas nye anak dara duk depan..hahah  aku dah tlg masak air le..aihhh =P ~

tb2 adik aku balik.. die gi main kat taman permainan dpn umah aku sblm tu.. muka merah... masam je.. terus masuk bilik hempas pintu...
aku cam 'eh,nape pulak tu'   tp biar je la die cool dulu...

kejap2 tu, datang terkedek2 bdk kecik 3orang.. 'cik milah...cik milah...'
aku- cik milah kat dapur...
berdesup sume gi dapur..
pastu aku dgr "cik milah... fauzi kan die bergaduh dgn ******.... die buat sampai budak tu menangis cik milah.."
pastu sorg lagi.. "a'ah cik milah, kite nampak die buat budak tu dulu"
masing2 semangat nak mengadu kat mak aku.. =)
mak aku - la.. ye ke.. nanti die.. nanti cik milah marah die eh... nak kena fauzi nih..
bdk2 tu pn kuar rumah dgn happy... hohoh
mula laa aku pk... ~aku kecik2 dulu camtu gak ke?? aihhh.. tak ingat la pulak... =) ni kalau da besar nih sume mmg sesuai jadi pengawas kat sekolah..hohoh~

jap2 tu dgr mak aku panggil fauzi...
'dik... kuar jap.. ni apesal kunci pintu blek nih... adik buat ape kat anak org sampai menangis??"
senyap je...
aihhh.. mula mak aku 'hot'... ketuk2 pintu suh die bukak...

jap tu die pun bukak.. muka monyok je....
"die yg buat adik dulu..."
mak aku- die buat ape yg sampai adik nak gaduh nye?

yea yea.. mak aku marah... hohoh

adik - die tu ckp adik macam2...
mak aku - die cakap ape.. dah tu pukul die kenapa...die cakap je tak payah la sampai bergaduh kan...
adik - takde ape laaa...
mak aku - cakap... mak tanye ni kan..
adik syp je... mata dah berair dah...
mak aku - die cakap ape??
lama lepas tu....
adik- die ckp abah kita hitam...byk kali... ~pastu terus berjurai2 air mata dia...~

hahahahahhahha.. aku gelak cam tak cukup nafas ase..
mak aku sengih je...tak jadi dah nak marah....

mak - kan mmg betul abah tu itam.. yg nak marah nye buat ape?
adik aku terus jalan masuk bilik..  MARAH..  hempas pintu lagi skali...kali ni lagi kuat...

hahahahahhahahah... tak leh blah betul adik aku sorg nih...  =)